Woonkamer

Creatieve ideeën om een open haard te gebruiken

De wintertijd is al een tijdje geleden ingegaan, hierdoor is de blog gericht op het element waar je aan denkt bij het woord winter: de open haard. In deze blog geven wij jou leuke ideeën hoe je de open haard kunt gebruiken. En niet alleen voor het opwarmen van de ruimte.

In bijna elke romantische film komt het wel voorbij: een romantisch diner bij kaarslicht of bij een open haard. Je kunt ervoor kiezen om de haard te gebruiken zoals je in films ziet voor een romantisch diner. Maar een open haard kan ook op veel andere manieren gebruikt worden. In deze blog zie je wat voorbeelden waar de open haard nog meer voor gebruikt kan worden.

Maak je open haard af met een zitplateau

Met het inbouwen van een open haard kom je erachter hoeveel loze ruimte er nodig is om het mooi strak af te werken, de ombouw van een open haard kan goed gebruikt worden als opbergruimte. Deze ruimte hoeft niet ongebruikt te blijven. Maak bijvoorbeeld een nis waar het hout in opgeborgen kan worden. Naast dat dit er decoratief heel mooi uit kan zien is het ook nog eens heel functioneel. Of plaats een comfortabel plateau bij de open haard, zodat je heerlijk warm naast het vuur kunt zitten. Zo heb je altijd je eigen warme plekje in het huis waar je geheel tot rust kan komen.

Zithoek bij de open haard

Open haard als decoratie

En vind je het idee van een open haard erg mooi, maar wil je hier eigenlijk geen hout in verbranden? Dan kun je de ruimte ook heel goed gebruiken als decoratie met houtblokken, een plek voor boeken of gezellige kaarsen. Hieronder vindt je wat tips waarmee je de ruimte van de haard kan opvullen zonder dat je het hoeft te gebruiken.

Decoratief hout

Een veel voorkomende opvulling van de ruimte is hout. Het hout wordt niet verbrand als bij een werkende open haard maar dient als decoratie. De decoratie van hout geeft een extra dimensie aan de ruimte. De ruimte wordt in balans gehouden door de stijl die is aangehouden zoals een moderne stijl, de aanvulling van het hout geeft een stoere look bij de strakke en moderne ruimte.

Alternatief voor de boekenkast

Een andere optie om deze ruimte te gebruiken is als opbergruimte voor de boeken of tijdschriften die al zijn gelezen. De ruimte wordt niet gezien als loze ruimte, als extra voordeel ziet het er nog heel strak uit. Een leuke alternatief voor de boekenkast!

De ruimte boven de open haard kan ook prima worden gebruikt als plateau voor de mooiste spullen zoals fotolijstjes en andere soorten decoratie. Het effect van een werkende haard kan worden nagebootst door stompkaarsen te plaatsen. Bij afwisseling tussen vorm en maat kan je een hele gezellige sfeer creëren zonder dat er hoge kosten aan verbonden zitten.

Contrast bij de open haard

Gebruik andere kleuren dan de muur

Om de haard naar voren te laten komen in de woonkamer kun je een contrast schetsen door de muur achter de open haard een andere kleur te laten verven. Zorg er alleen voor dat het contrast niet te groot is hierdoor haal je de rust uit de woonkamer. Door een lichte tint met een donkere tint te combineren creëer je dit contrast, zoals je kunt zien in de bovenstaande afbeelding. Hierdoor zal de haard meer naar voren komen.

Previous post

Tips voor creatieve muurdecoraties

Next post

De mooiste design verlichting voor in huis

The Author

Jessy

Jessy