AccessoiresTrendsVerlichting

Domotica: Je eigen ‘smarthome’

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden van de technologie oneindig. Voor de normale mens is dit nauwelijks nog bij te houden. In deze blog vertellen wij een nieuwe technologie waar iedereen baat bij kan hebben: het automatiseren van jouw huis.

Wat is een smarthome?

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. De definitie van domotica is het toepassen van technologieën om de kwaliteit van wonen en leven te verhogen. De eerste generatie van domotica werd vaak toegepast in het bedrijfsleven met beveiligingssystemen in onder andere kantoorpanden. Ook mensen met een lichamelijke beperking hadden veel profijt van de eerste generatie domotica. Zo bestaat er een systeem voor mantelzorgers die een melding geeft zodra er iets ongebruikelijks voordoet. De melding wordt gegeven aan familieleden en de alarmcentrale dit is slechts één van de voorbeelden van domotica in de zorg. In de tussenfase van de eerste en de tweede generatie steeg de vraag naar een smart home. Op deze vraag werd snel en slim geanticipeerd, waardoor er meer dingen mogelijk werden.

De mogelijkheden

Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van domotica. Zo kun je je verlichting, beveiligingssysteem en zelfs je rolluiken bedienen via jouw smartphone. Ook andere dingen kunnen worden bediend via de smartphone. Denk bijvoorbeeld aan muziek, de zonwering en nog vele andere dingen. Tegenwoordig bestaat er zelfs een app waarmee je voorraad boodschappen direct wordt aangevuld zodra deze op is. Het laatste en meest bekende voorbeeld is de slimme thermostaat die door veel energieleveranciers wordt meegeleverd bij een energiecontract. Er zijn nog vele andere slimme toepassingen die nog niet veel gebruikt worden of nog in ontwikkeling zijn.

De mogelijkheden van een smarthome

De voordelen van een smarthome

Naast het gemak en efficiëntie zijn de kosten ook een argument om een smarthome te overwegen. Zoals al eerder is genoemd is de thermostaat een goede post om de gemaakte kosten van een smarthome te kunnen terugverdienen. De thermostaat kan worden bediend via de smartphone. Zo kan je op afstand de thermostaat bedienen. Het tweede voordeel van deze app is dat je een programma kan instellen die zich aanpast aan jouw gedrag. De andere toepassingen zijn niet per se kostenbesparend maar meer heel praktisch. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk het licht bedienen in een andere kamer dan waar je daadwerkelijk bent, Bijvoorbeeld in een kinderkamer. Het laatste voordeel hoort bij de veiligheid van het huis. Je kunt van een afstand jouw huis bekijken. Ook bij gevaar van inbraak is een smarthome heel handig. Zo kun je de deur automatisch op slot doen of de camera’s thuis bedienen.

Verlichting van smarthome
Met domotica kun je dus je gehele huis automatiseren, van je verlichting tot aan de koelkast toe. Het brengt veel gemak en het kan zelfs kosten besparen. Wel is het belangrijk om te weten dat je huis verbonden is met het internet. Privacy en het gevaar op hacken kan daarom een reden zijn om je huis niet of maar met mate te automatiseren. Bedenk daarom goed waar voor jou de grens ligt.

 

Previous post

De mooiste design verlichting voor in huis

Next post

Tips voor het maken van een werkplek aan huis

The Author

Jessy

Jessy