Handige tips

Tips voor het maken van een werkplek aan huis

Ben je zzp’er of werk je vaak thuis? Dan is het fijn wanneer je een werkplek hebt waar je geconcentreerd kunt werken. Maar hoe zorg je nu voor een goede werkplek in je eigen huis? Wij geven je een aantal tips.

Een neutrale basis zorgt voor rust

Met een neutrale basis zorg je voor rust en door rust verhoog je ook onbewust je productiviteit. Bij een neutrale basis zal je moeten denken aan de kleuren wit of grijs. Met accenten van andere kleuren wordt je brein gestimuleerd: van de kleur blauw wordt je creatiever, en groen zorgt voor balans. Over het algemeen hebben ronde vormen een positieve invloed op het brein dan scherpe hoeken. Dat betekent niet direct dat je een ronde tafel moet nemen, maar je kan de ronde vormen laten terugkomen in de accessoires.

Werkplek aan huis

Creëer voldoende licht

Daglicht verhoogt de productiviteit van de mens. Daarom is het belangrijk dat er voldoende licht is in de werkruimte. Daglicht maakt ook vrolijk en geeft energie. Toch is het niet altijd mogelijk om echt daglicht binnen te krijgen in de ruimte. Het kan aan de ligging van de kamer liggen of omdat je misschien vaak ‘s avonds werkt. Zorg dat je een lampje hebt op het bureau die heel gemakkelijk is af te stellen, eventueel naar boven indien nodig.
Soms kan daglicht in de werkruimte ook vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer het licht direct op je beeldscherm staat. Let er daarom op dat de computer goed gepositioneerd is, zodat je daar geen last van hebt. Je kunt het lichtinval ook aanpassen met bekleding voor het raam, zoals een jaloezie of een rolgordijn.

Netjes houden van de werkplek

De een zegt dat een clean bureau goed voor je is, terwijl uit onderzoek blijkt dat rommel op je bureau de creativiteit juist weer verhoogd. Toch is het voor het zicht wel fijn om je thuiswerkplek opgeruimd te houden. Daarom is voldoende opbergruimte van groot belang. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende mappen en ordners, zodat alles netjes en geordend blijft. Losse blaadjes, bonnetjes en to do lijstjes kunnen worden opgehangen op een prikbord. Dit is ook een hele handige accessoire dat je niet over het hoofd kan zien bij een efficiënte werkplek.

Werkplek aan huis

Een goede stoel is goed voor het lichaam

Het laatste maar niet het onbelangrijkste punt is de zitting. Zorg ervoor dat het bureau en de bijpassende stoel op de juiste hoogtes staan. Aan een goed bureau kan best nog wel een prijskaartje zitten deze investering is het zeker waard. Let bij de aanschaf van een bureaustoel er op dat je benen in een hoek van 90 graden staan en dat je rug recht is. Een andere factor waar je rekening mee moet houden is dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte staat, zo houdt je de nek helemaal recht. Mocht je te lang op een slechte stoel zitten, dan kan dit leiden tot serieuze nek en rugklachten.

Werkplek aan huis

Je kunt dus concluderen dat er bij een home office genoeg punten zijn om op te letten. De stoel, het bureau en de locatie van de werkkamer zijn hele belangrijke factoren die invloed kunnen hebben op jouw werkprestaties.

Previous post

Domotica: Je eigen ‘smarthome’

Next post

Tips voor het inrichten van een kinderkamer

The Author

Jessy

Jessy